Ben je op zoek naar een lekkere en voedzame maaltijd die eenvoudig te maken is? Dan is dit pindasoep recept simpel precies wat je zoekt! Pindasoep is een heerlijke, romige soep met een licht pittige smaak en een vleugje tropische warmte. Hoewel pindasoep vaak geassocieerd wordt met Surinaamse en Indonesische keukens, kun je het thuis gemakkelijk maken met een paar basisingrediënten. In deze blog deel ik een simpel recept voor pindasoep dat snel op tafel staat, maar toch boordevol smaak zit. Daarnaast leg ik uit hoe je het kunt aanpassen om er een heerlijke Indonesische pindasoep van te maken.
Ingrediënten voor pindasoep (4 personen)
Voor dit simpele pindasoep recept heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 200 gram pindakaas (liefst zonder toegevoegde suiker)
- 1 liter water
- 1 ui, fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 rode peper, fijngehakt (optioneel)
- 1 eetlepel ketjap manis
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel korianderpoeder
- Zout en peper naar smaak
- 100 gram taugé (voor de garnering)
- Verse koriander of selderij (voor de garnering)
Bereiding: pindasoep recept simpel
-
Fruit de ui en knoflook
Verhit een beetje olie in een pan op middelhoog vuur en fruit de ui en knoflook tot ze glazig zijn. Voeg, als je van een beetje pit houdt, de fijngehakte rode peper toe en bak deze een minuut mee. -
Voeg de specerijen toe
Doe de komijnpoeder en korianderpoeder in de pan en roer goed door. Dit zorgt ervoor dat de specerijen hun aroma vrijgeven, wat de soep extra smaakvol maakt. -
Pindakaas toevoegen
Voeg nu de pindakaas toe en laat deze smelten in de pan. Blijf goed roeren zodat de pindakaas niet aanbrandt. -
Bouillon erbij gieten
Giet langzaam het water of de kippenbouillon in de pan terwijl je blijft roeren, zodat er geen klontjes ontstaan. Breng de soep aan de kook en laat het vervolgens 10 minuten zachtjes pruttelen. -
Op smaak brengen
Voeg de ketjap manis, sojasaus, zout en peper toe. Proef de soep en voeg naar wens extra kruiden toe. -
Serveren
Schep de pindasoep in kommen en garneer met verse taugé en koriander of selderij. Serveer de soep met een stuk vers brood of gestoomde rijst voor een complete maaltijd.
Variatie: Indonesische pindasoep recept
Wil je jouw pindasoep een authentieke Indonesische twist geven? Hier zijn een paar tips om je simpele pindasoep om te toveren tot een heerlijke Indonesische pindasoep:
-
Gebruik santen (kokosmelk)
Door een blikje kokosmelk toe te voegen aan de soep, krijg je een romigere structuur en een subtiele kokossmaak die typisch is voor Indonesische gerechten. Voeg de kokosmelk toe nadat je de bouillon hebt ingeschonken en laat de soep zachtjes pruttelen. -
Verse citroengras en laos
Door een stengel citroengras en een stukje laos (Indonesische gember) mee te koken, geef je de soep een frisse, aromatische smaak. Verwijder deze kruiden voor het serveren. -
Top de soep af met gebakken uitjes
Garneer de soep met krokante gebakken uitjes en een snufje sambal voor wat extra pit.
Waarom pindasoep maken?
Pindasoep is niet alleen ontzettend lekker, maar ook nog eens voedzaam. De pindakaas zorgt voor een goede dosis eiwitten en gezonde vetten, terwijl de specerijen en groenten de soep vol smaak maken.
Heb je interesse om meer recepten te maken? Ontdek ook onze recepten voor Waldorfsalade en Turkse broden beleggen.